30 minuten brandwerend met een standaard kozijnopbouw

Test AGC-Aralco-17mmDe Nederlandse tak van de Europese glasproducent AGC heeft afgelopen donderdag in samenwerking met Aralco NVS een positief resultaat behaald bij Efectis Nederland BV: EW30

Scenario: dubbelglas van AGC met 1 brandwerende ruit, met aan de bovenzijde glasrand een brandwerend ventilatierooster van Aralco, plaatsing in een standaard KVT kozijn, waarbij gebruik is gemaakt van overschilderbare kit. Met deze opstelling zijn genoemde partijen de brandtest ingegaan met als doel een brandveiligheidsklasse van EW30 te behalen en met 38 minuten is deze limiet ruimschoots gehaald.

We hebben getest met een standaard sponningshoogte van 17 mm, met een binnenbeglazingsprofiel en de FireCatch EPC, een brandwerend ventilatierooster van Aralco. Bijzonder is dat nog niet eerder door een partij in de markt een dergelijke test met succes is afgerond. Door een prima samenwerking tussen Aralco en AGC is dit nu wel gelukt. Dit betekent veel voor de timmerfabrieken.

Technisch secretaris van de branchevereniging voor de timmerindustrie NBvT, de heer Gerrit Buitenhuis: “Deze test sluit perfect aan op de test die de NBvT in oktober 2012 heeft laten uitvoeren. Weer een bewijs dat met 17 mm hoge sponningen in houten gevelelementen brandwerende constructies gerealiseerd kunnen worden. De aanname dat alleen met 25 mm hoge sponningen 30 minuten brandwerende constructies gemaakt kunnen worden kan naar het rijk der fabelen."

Specificatie:

Frame: Meranti 550 kh/m3

Aralco: FireCatch EPC ventilatierooster

AGC: dubbelglas 6 mm floatglas, spouw 15 mm, Pyrobelite 7EG

Norm: NEN-EN 1634-1:2008

Afmeting: 940 x 2970 mm

Afmeting: 1715 x 945 mm